Lukáš Kotek: Občasník

Nokia 3: verdikt (takřka) po roce

Jak se to celé povedlo, nebo nepovedlo... :-)

Lukáš Kotek - St 09 května 2018 - komentare, smartphone, technologie

Nebudu to prodlužovat a hned se vrhnu na hodnocení. Protože jsem už krátce po nákupu napsal blogový příspěvek, kde se tématu věnuji, bude i s čím porovnávat. Pojďme tedy na to :-)

Čistý Android. Zde se očekávání naplnila, myšleno ve smyslu čistoty, dostupných upgradů a pravidelných aktualizací. Vše bylo dodrženo. V průběhu prvních dvou měsíců používání jsem zaznamenal několik dílčích neduhů telefonu (vesměs kolem aplikace pro telefonování), po delší době jsem si uvědomil, že se již nevyskytují. Původ bude patrně právě v pravidelných poctivých aktualizacích, které problémy vyřešily. Stejně tak telefon obdržel aktualizace na Android 7.1 a nyní i na Android 8. Za mě spokojenost.

Plynulost systému. Zde se moje dojmy liší v závislosti na časovém údobí:

  1. Začátek používání: plně postačující výkon, občasné lagy jsou tolerovatelné, všechno je naleštěné a fajn. (Kategorie — počáteční nadšení.)
  2. Střed: proč je aplikace pro telefonování tak zabržděná? A proč mnoho dalších působí umrlčím dojmem? (Kategorie — hledám alternativní aplikace.)
  3. Nyní: vše si postupně sedá. Set aplikací, které používám, prostě funguje. (Kategorie — klid a rovnováha.)

Svádělo mě to k tomu uvést ještě čtvrtou kategorii a to po upgradu na Android 8, ale nerad bych se unáhlil. Fakt je, že po několika dnech používání už nepovažuji znovunabytou plynulost systému za náhodu. Snad bude i dál :-)

Spolehlivost. Měl jsem patrně velkou smůlu, protože u mého kusu se objevily hned dva zásadně nepříjemné neduhy, první dokonce ústící v reklamaci. V prvním případě se jednalo o telefon ve stavu cihly po úplném vybití (ano, zkusil jsem vše možné a doporučované), přesto závěr byl “vtipný” — reklamace nebyla uznána a telefon se přesto vrátil funkční. Druhá situace se týkala nemožnosti nabití baterie nad 80 %, zde naštěstí pomohly rady ohledně řešení v recovery režimu.

Moje podstatná poznámka k tomu: nepoužívejte možnost využít SD kartu jako součást interního úložiště. Myšlenka je to jistě zajímavá (navýšíte významně kapacitu plnohodnotného úložiště), ale nebezpečná (oddíl je šifrovaný a SD karty nevynikají spolehlivostí). Jistě tušíte, k jakému svému trapnému momentu se vás snažím dovést… (Během reklamací je reset do továrního stavu standardní záležitostí.)

Zvuk. Já si ty trapné momenty raději odbudu rovnou naráz. Ale schválně — víte, že Android má v menu možnost přepnout zvuk do mono režimu? A zároveň — jak často procházíte sekci Usnadnění? Popravdě netuším, kdy a jak se mi podařilo Nokii do tohoto režimu omylem přepnout, ale vím jistě, že v daném menu mě ani ve snu nenapadlo hledat cokoliv souvisejícího se zvukem. Postižení sluchu nejsou mým oborem, nicméně vím dost jistě: zde se ve standardní situaci splést nechcete.

Pozitiva. Aneb taková obecná shrnující sekce. Kvalita fotek je pro mě právě tak akorát a focení s HDR mě vysloveně nadchlo. Zpracování telefonu je také potěšující, nemám, co bych vytkl. Vypadá dobře a působí bytelně.

Negativa. Zážitek s podporou Nokie byl skoro humorný. Popíšete problém (baterie, viz výše), dostanete informaci, že problém bude konzultován…. a vy čekáte. Po “x” úplynulých hodinách dostanete žádost o vyhodnocení kvality řešení (já napsal pravdu, tedy, že se nic nepohnulo). A pak jste ignorováni. To moc fajn přístup není.

Závěr

Jak to tedy uzavřít? Před rokem jsem zvažoval Nokii 3 za necelé 4 tisíce korun a Nokii 5 za pět a půl tisíce. Upřímný verdikt je, že zpětným pohledem Nokia 3 za čtyři tisíce jednoduše nestála, dnešních 2 a půl tisíce je mnohem příjemnějších, či jinak, je to výborná cena. Naopak Nokia 5 je dnes na úrovni právě zmíněných čtyř tisíc. Stručně? Toto je zcela realistické cenové nastavení u obou modelů. Za danou částku by pro mne drobné benefity Nokie 5 (za vše jmenuji výkon) sice byly rozhodující a zvolil bych proto právě ji, nicméně věřím, že trojka by svou cílovou skupinu měla a v daných intencích v zásadě nelze nyní nic vytknout. A zbavovat se jí jistě neplánuji :-)


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.