Lukáš Kotek: Občasník

Steve Jobs

(aneb již druhý výpravný snímek na dané téma)

Lukáš Kotek - Ne 15 listopadu 2015 - komentare, kultura

Steve Jobs. Další příspěvek na téma nabitý filmový podzim (už dlouho se nesešlo tolik filmů, na které jsem se těšil, do tak krátkého časového úseku). Takže jaký Steve Jobs je?

Dialogy a výprava

Dialogy, výprava (použití různého filmového materiálu pro různá období, ve kterých se film odehrává, sedí), režie, herecké výkony (Fassbener je fantastický) v hlavních rolích. Bez výhrad. Vše je profesionální, zábavné, bez zásadních kiksů. Za sebe můžu říct, že mě film bavil, i když se skoro celý odehrává doslova za pódiem, v zákulisí, nebo – pozor – během čekání na to, až se Jobs dostane na pódium :-)

Očekávání a pojetí

Hodně záleží na tom, co od filmu čekáte. Zajímá vás historie Applu? (Budete spíše zklamáni, naopak předchozí znalost v tomto směru se víc než hodí.) Zajímá vás Jobs jako člověk? (Pak je film zjevně právě pro vás určen.) Film nevysvětluje. Jste-li již zběhlí v historii Apple, určitě si film užijete citelně lépe. Nevíte-li, kdo to byl Steve Wozniak, co za firmu byl Next, nebo čím byl významný počítač Apple II, můžete dost tápat.

Osobně mi trochu vadilo pojetí: byl tu Apple II (1977), pak příšel Mac (1984), pak vyhodili Jobse (1985), pak dlooouho nic, až zase přijali zpět Jobse (1997), který to celou dobu plánoval. Sorkin je trochu přeceňovaný, scénář byl dost schematizující až tendenční. Apple i v době bez Jobse uvedl mnoho zajímavých a prodávaných věcí (PowerBook) a ostatně i Macintosh se stal úspěšným až poté, co byl Jobs z projektu odstaven a produkt jako takový byl významně doladěn a upraven.

Závěr

Stručně? Na film klidně jděte (v Aeru mělo polední promítání svou atmosféru), já si ho rozhodně užil. Film je za solidních 70 %. Pokud si chcete rozšířit znalosti o Apple, doporučím spíš knihy iWoz (autobiografie od Steve Wozniaka) a Steve Jobs (bigrafie od Waltera Isaacsona). Mimochodem to že, druhá jmenovaná kniha má být předlouhou pro film, jsem ve vší úctě nepochopil. A pokud vás zajímá historie PC odvětví? Vždycky jsou tu Piráti ze Silicon Valley, jako už asi věčná klasika :-)


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.