Lukáš Kotek: Občasník

Octavia IV

Krásný kousek techniky z Mladé Boleslavi

Lukáš Kotek - Ne 10 ledna 2021 - komentare, technologie, auta

Rozhodnutí pořídit nový vůz uzrávalo pozvolna, přeci jen dosavadní Fabia 3 Combi sloužila víc než slušně, ale potřeba místa... a ještě více místa nakonec rozhodla. Na následujících řádcích tak můžete čekat dojmy po najetí prvních 3000 kilometrů.

Kritéria výběru nebyla složitá, prostornost již padla. (V průběhu času na mě dopadlo poznání, že zavazadelník je místo, které se dá zaplnit snad za jakýchkoliv okolností.) Ale nešlo jen o kufr, jestli něčím předchozí fabie přeci jen neoplývala, bylo to místo na zadních sedadlech. Dále plnění aktuálních bezpečnostních standardů, benzínový motor s rozumnou spotřebou i výkonem, původ v Mladé Boleslavi. A taky by vůz nemusel být úplně ošklivý. Prostě vcelku obvyklé věci. Ten typ auta, kterým dovezete rodinu na dovolenou a zároveň do něj nebude problém naskládat nákup z IKEA. Svým způsobem asi nejnudnější možná kritéria, ale – nazíráno ještě trochu jinou optikou – proč je směřovat do nudného auta, že :-)

Plejáda modelů, které Škoda nabízí (nebo v nedávné době nabízela) a mohla by vyhovět, je široká: SUV kamiq a karoq (u obou by vyhovoval vnitřní prostor, ale zavazadelník by už byl spíš limitující – 521 litrů v lepším případě by stále byl krok zpět oproti fabii, která disponovala 530 litry), navíc pro náš způsob využití jsem v SUV nikdy úplně neviděl smysl. Jakkoliv středočeské silnice dovedou být – řekněme – velmi různé, vůz do mírného terénu přesto spíše nepotřebuji, přičemž spotřeba bude u takového vozu z principu horší než u sedanů obdobné konstrukce a velikosti. Kam tedy zamířit dál?

Dvojice rapid, popř. jeho nepřímý nástupce scala, byly dalšími možnostmi. Rapid ve variantě liftback sice už není vyráběn, ale je to stále snadno dostupná ojetina, včetně mnoha vozů s velmi malým nájezdem. Zavazadelník o objemu 550 litrů už zlepšení oproti fabii je a prostoru na zadních sedadlech zde je také dost. (Vsuvka – rapid ve variantě spaceback má objem kufru výrazně menší.) Přiznám se, že rapid liftback jsem ve své době považoval za jednu z nejelegantnějších škodovek a už před lety jsem byl krůček od její koupě. Scala je sice krásným a pokročilejším vozem, ale zavazadelník o kapacitě 461 litrů opět není výhra.

Jestli vám doteď připadalo, že velikost kufru je pro mě vylučujícím kritériem... tak jste hádali správně ;-)

Už se zvolna blíží největší 'překvapení' tohoto článku. Takže ano, zvítězila největší česká klasika – octavia. V nové generaci se mimořádně povedla – zvlášť, co se designu týká. Oproti očekávání je dostupná za ještě vcelku rozumnou cenu (začíná v edici 125 let na 456 tisících korun a obdobně je tomu i nyní v další akci pod jiným názvem), liftback i combi jsou (možná překvapivě) stejně dlouhé a i velikost zavazadelníku je podobná, tzn. 600 vs. 640 litrů. Obě hodnoty jsou už dalece vyhovující.

Vítězná varianta

Nakonec to vyhrál liftback (příplatek za combi nedával příliš smysl) a to ve výbavě Active (resp. 125 let, což je totéž jen s níž nastavenou cenovkou). Výbava je nastavena sympaticky, když nehledáte exotiku typu "ambientní osvětlení kabiny", nebo digitální "budíky" místo analogových.

Obsahuje motor 1.0 TSI Evo (81 kW) spárovaný se šestistupňovou převodovkou, LED světlomety (konečně!), infotainment Swing s 8" displayem podporující Android Auto, manuální klimatizaci, tempomat, elektronickou brzdu s autoholdem, všechna okna v elektrice (konečně!), ocelová kola 205/60 R16, rozličné asistenty (o tom více dále), isofix na zadních sedadlech i na sedadle spolujezdce. A v neposlední řadě (a nezávisle na výbavě) jde o vůz, který dle NCAP získal plný počet hvězd a patří nezi nejbezpečnější vozy ve své třídě vůbec.

Octavia 4 liftback v barvě quartz grey

Octavia 4 liftback v barvě quartz grey

Jaké jsou bezprostřední dojmy?

Odhlučnění interiéru je perfektní, uvnitř je klid a běžící motor je sotva patrný. Nic nevrže, neskřípe ani divně neduní. Velmi komfortní je i jízda po nerovnostech, nic nikde nebouchá, už ve fabii to bylo velmi dobré, ale zde je člověk odstíněn od toho, po čem jede, opravdu skvěle. Bude to asi jak naladěním podvozku, tak pneumatikami s vyšším profilovým číslem. Vlastně už zcela rozumím, proč někdo přirovnal jízdu v nové octavii k plavbě.

Byl jsem zvědavý na motor. Ve fabii jsem byl s 1.0 TSI (70 kW, pětikvalt) velmi spokojený, očekávání tak bylo malé a to, že 1.0 TSI Evo (81 kW) pojede obdobně (octavie je těžší, ale zase i motor je silnější). Realita je mírně lepší a velký vliv na tom má šestistupňová převodovka. Při 50 km/h na čtyřku motor točí lehce pod 2000 RPM, při 90 km/h na šestku mírně nad 2000 a při dálničních 130 na šestku lehce přes 3000 RPM ("mírně" a "lehce" znamená v mém světě nějakých 200 otáček).

Když motor držím mezi nějakými 2000 až 3500 RPM, kde by se měl nalézat i vrchol točivého momentu, nemám k jeho projevu výhrad. Ano, kdybych se držel zobrazovaného doporučení pro řazení radícího mi řadit šestku často i při rychlostech lehce nad 50 km/h, asi bych nebyl až tak optimistický. Motor by sice zvládl provoz i při nějakých 1500 RPM (vyzkoušeno), ale nevidím důvod ho týrat a rád bych ho používal víc než jen pár let.

Nejsem ani agresivní typ řidiče a domnívám se, že u nás platné rychlostní limity mají svůj smysl, ale ani typ řidiče, který podřizuje vše spotřebě i za cenu věčně podtočeného motoru. Dlouhodobou spotřebu po 3000 km máme 5,7l na 100 km (zvolna klesala z 5,9). S podstatným dovětkem, že většina je najeta na zimních pneumatikách a s teprve zajížděným motorem. Skladba jsou okresky a dálnice (zhruba půl na půl), města spíše méně. Suma sumárum jde o podobná čísla při obdobném stylu jízdy jako s předchozí fabií, možná i o něco nižší. Znovu zopakuji, že octavie je těžší auto, takže s takovým výsledkem jsem mimořádně spokojený.

Oblíbeným se stalo tlačítko "Max", které slouží k rychlému odmlžování skel. Já vím, že to není žádná novinka, nicméně je to věc, kterou fabie to neměla. Nečekal jsem také, že si tak rychle zvyknu na tempomat. Zvlášť v obci je k nezaplacení, o dlouhých dálničních jízdách nemluvě. I autohold se hodí (drží auto stabilně místě, kdykoliv vůz není v pohybu) a ačkoliv rozjezdy do kopce jsem zvládal už předtím, nebudu zastírat, že asistent rozjezdu do kopce je velmi příjemnou záležitostí.

Nepřeměřuje. A pokud ano, pak jen o jednotky km/h, lze-li brát údaj na smartphone za reprezentativní. (Při 132-3 km/h udaných např. přes Mapy.cz udává vůz 130 km/h, při nižších rychlostech je to prakticky přesné.) Auto je schopně korigovat údaj o rychlosti z více zdrojů, včetně integrované GPS. Věřím tomu, že to funguje.

Infotainment je použitelný, zásadní (kladu důraz na to slovo) problémy s ním nejsou, nicméně pár much ještě má. Naprostá většina z nich, je spjata s Android Autem, kde si nejsem jistý, zda to vyčítat vozu jako takovému.

Zavazadelník je sympaticky bezedný. Doplnil jsem ho o gumovou vanu, síťový program a dva háčky uchycené zezadu na sedačky. Zvlášť gumová vana je praktická, ale zmíněné háčky jsem popravdě zatím nevyužil, jsou relativně daleko a o něco níž než bych potřeboval.

Kufr

Kufr, zn. bezedný :-)

Auto se mi celkově velmi líbí. Já vždycky vnímal octavie spíš neutrálně (jako většinu škodovek), ale Octavia 4 je snad druhý moderní vůz od této značky, který mě designem vysloveně nadchnul a nezastírám, že to v procesu výběru sehrálo svou roli. Splývající záď mi mírně asociuje doby už zmíněného rapidu a kdyby někdy vzniklo něco jako octavia coupé vycházející z tohoto designu, asi bych byl ztracen :-D (Člověk si hned vzpomene na koncept Škody Tudor, je mimochodem k vidění v depozitáři Škoda muzea – vřele doporučuji.

Když už mluvím o designu, zajímavý je i interiér. Je moderní a oproti fabii je to velká změna zvlášť v množství měkčených plastů, v polstrovaných přihrádkách ve dveřích (což se hodí, protože běžná plastová PET lahev pak při jízdě nevibruje, u fabie mě to vytáčelo k nepříčetnosti), prošívaných dílů na palubce, v pár elegantních křivkách. Jsem spokojený.

Výbavu vozu bylo možné obohatit o větší množství paketů, z nejpraktičtějších jsme vybrali např. plnohodnotnou rezervu, mlhovky, parkovací senzory vzadu, asistenta rozjezdu do kopce (uznávám, je to trochu zhýčkanost, která vám přidrží brzdu než nastavíte plyn a rozjedete se), zadní stěrač (u liftbacku není automaticky) a prodlouženou záruku na pět let. Cena vozu se i tak udržela pod 500 tisíci korun, což po tom všem, co koluje o nové octavii považuji za přijatelný výsledek. Chvíli jsme zvažovali i paket pro špatné (soukromě si to překládám jako české) cesty, který obsahuje dodatečné kryty motoru a podvozku (přičemž ten je zároveň zvýšen o 15 mm), nicméně i když tu a tam jezdíme po mizerném povrchu, přímo polňačky to zase nejsou :-)

Ergonomie

To je asi nejvíc diskutovaná věc na nové octavii. Ve stručnosti: ovládání prakticky všeho, co šlo, Škoda prohnala přes obrazovku infotainmentu. (Týká se to např. i nastavení klimatizace.) Tlačítek tak je ve voze pomálu, resp. (plus minus) podobné množství jako bylo ve fabii. Zatímco některé moderní vozy na mě po nasednutí působily jako bych se ocitl v kokpitu raketoplánu, zde je zcela opačný přístup. Zvykal jsem si asi týden, nebo spíš dva, během kterých mnoho úkonů bylo rušivých až obtěžujících, nebo ještě hůř – odvádějících pozornost. Nyní se to ale už stalo rutinou a pochopil jsem i některé jemnější nuance ovládání.

Infotainment Swing 8"

Infotainment Swing 8"

Příjemná věc je, že kriticky důležité volby lze stále spustit přes tlačítko, nebo tlačítko tvoří klávesovou zkratku pro přístup ke konkrétním funkcím infotainmentu (např. nastavení ventilace/klimatizace a systému start stop). Infotainment zároveň umožňuje přidat si často používané funkce do menu vyvolaném gestem stáhnutí shora.

A v neposlední řadě: display infotainmentu je relativně vysoko nad výdechy ventilace, člověk tak jen zřídka noří zrak kamsi dolů. V praxi tak jedním stiskem tlačítka zapnete na maximum ventilaci směřovanou na přední sklo kvůli odmlžování; dvěma dotyky vypnete start stop a třemi (po paměti) každého asistenta.

V případě výbavy Active je použit o infotainment Swing o úhlopříčce 8 palců. Narozdíl od jiných variant obsahuje dva otočné ovladače, takže hlasitost a položky menu můžete volit i "nedotykově" pokud chcete. Zároveň obsahuje šest tlačítek pro rychlý přístup k různým fukcím, takže nemusíte lovit nikde v menu. I tenhle přístup mi poměrně vyhovuje.

Drobný tip: pomocí gesta potažení zprava do leva v menu Audio se dostanete ze seznamu skladeb na ovládání (pauza, přeskočení apod.) přehrávané skladby, resp. pokud právě pracujete s rádiem, dostanete se do menu, ve kterém můžete rádio ztlumit apod.

Jinak je vnitřek auta příjemně normální, k řízení a řazení nemám žádných výhrad. Obojí je přesné a spolehlivé. V případě řazení asi ještě o chlup přesnější než na Fabii III. Ovládání světel už není pomocí otočného přepínače, ale tlačítka. V praxi ho však necháváte prakticky neustále nastavené na pozici "Auto" a vůz vcelku spolehlivě podchytí, kdy stačí denní svícení a kdy jsou nutné potkávačky. (Jen vzácně vynucuji ručně potkávačky.)

Držáky na nápoje

Držáky na nápoje umístěné – konečně – prakticky

Drobnost, která mě potěšila, jsou držáky na nápoje umístěné vedle tlačítka elektronické brzdy. Ve fabii byly umístěné před řadící pákou, což bylo asi nejpitomější místo, kam je lze dát. Varianta v Octavii 4 je mnohem praktičtější.

Drobnosti

Aneb co je pěkné a na čem se šetřilo. Podle stejné filozofie jako nyní (tj. základ s mnoha pakety navíc) jsme koupili před pár lety i Fabii III ve výbavě Trumf (což je právě Active s mnoha pakety navíc). Posun, který Škoda udělala v tom, co se do takové výbavy zahrne a co ne, je zajímavý. Tak třeba "chytré" háčky po stranách kufru ve "fabii" dostupné byly, tady sice jsou také, ale menší a hůře přístupné za převisem hrany kufru. Ve vyšších výbavách pak jsou použité háčky zase sofistikovanější. Jo a u Active nedostanete smetáček ani deštník :-)

Co by ale mohlo chybět víc, je chybějící hlídaní mrtvého úhlu, které je (pod názvem Side Assist, tuším) dostupný až ve vyšších výbavách. Tady ho nelze ani dokoupit jako paket. Je to škoda, třeba se mýlím, ale vzhledem k senzorům pro Front Assist a přítomnosti příplatkových senzorů pro parkování bych tipnul, že může jít o čistě softwarovou záležitost. Ale jak říkám, třeba se mýlím.

Naopak příjemné jsou plynové vzpěry motorového prostoru, chytré víčko pro doplnění vody do ostřikovačů (jsem posedlý čistým předním sklem, takže doplňuji poměrně často). A vlastně i vevnitř auta naleznete tu a tam chromovaný prvek... Zajímavé.

Asistenti

Další výraznější téma Octavie 4. Už v základu je dostupný Front Assist (v praxi jde hlavně o funkci nouzového brzdění, nebo upozornění na nedodržení bezpečného odstupu), Line Assist a la hlídání jízdy v pruzích a asistent hlídání únavy řidiče.

Když to vezmu postupně, Front Assist se už ukázal být velmi praktický (kamion, který vám bez signalizace odbočí do levého pruhu, když předjíždíte souvislou kolonu, není úplně uspokojivý výjev na českých silnicích, kéž by to bylo poprvé). Ve zmíněné situaci pouze velmi výrazně (zvukově i graficky) signalizoval nebezpečí střetu, v jiné jsem si ale už nebyl jist, zda jsem brzdu použil první já, nebo právě asistent.

Line Assist je většinou nenápadný a jen třeba tu a tam mírně koriguje průjezd zatáčkou. Je určitě spornější než první zmiňovaný, protože někdy máte dobrý důvod, proč jedete blíže či dále od krajnice, ale asistent je vás přesto schopen silným zvukovým signálem upozornit na domnělou chybu. Nicméně není to tak časté. A asistent detekce únavy? Ještě jsem ho nezaregistroval.

Software

Umí přehrát FLAC, abych vypíchnul drobnost, která mi udělala velkou radost :) Ale vážněji, software a jeho kvalita je zjevně více diskutovanou věcí v celém koncernu Volkswagen. Podle některých článků to vypadá, že infotainment a software obecně je zde na hraně použitelnosti, tj. věčně zamrzlý a asistenti chybující. Nevím, jestli mám štěstí, jestli je to základní výbavou, která přeci jen neobsahuje věci, jako digitální přístrojový štít, nebo datem výroby v září (jedná se tedy o modelový rok 2021), ale nepotkal jsem nic až tak dramatického.

Výbava Active obsahuje klasickou přístrojovou desku

Výbava Active obsahuje klasickou přístrojovou desku – jako jediná výbava

Tím to nechci bagatelizovat, ale většina problémů, které jsem zaregistroval, mají špatně rozlišitelného původce, často se ale jednalo o problém s Android Autem a Waze. Pár nestabilit jsem ale zaznamenal i jinde a myslím si, že tomuto by zákazník být vystaven neměl. (Za všechny jmenujme třeba nereagující infotainment po startu a z toho vyplývající nutnost jeho restartu – což je sice triviální úkon spočívající v přidržení tlačítka zapnutí radia, ale i tak... – a občasné problémy se spárováním telefonu přes bluetooth.)

O software by toho vůbec šlo napsat hodně. Možná řeknu něco až kacířského, už proto, že mě živí IT, ale pro mě softwarové aspekty auta, které používám, nejsou až tak klíčové. Auto pro mě není pracovní nástroj a očekávání, která si s ním spojuji jsou vesměs ryze praktického charakteru. Kdyby Octavia 4 měla verzi zcela bez infotainemntu, nebo by byl redukovaný jen na rádio s pár funkcemi, asi bych skončil právě u té. Tedy pravděpodobně. Našla by se totiž jedna citelná výjimka a tou je možnost provozovat navigaci přes Android Auto.

Podporované mapové aplikace/navigace jsou (platí pro čas publikování článku) dvě, tj. Google Maps a Waze, který je vlastněn (překvapení!) Googlem. Mapy.cz? Blokováno. Ano, situace se právě v těchto měsících mění, Google otevírá API a minimálně zmíněné Mapy.cz jsou již ve fázi přípravy. Nicméně aktuálně platný stav je smutný.

Ve výsledku relativně často používám právě Mapy.cz (velmi silně preferuji offline navigaci se staženými mapovými podklady, protože místa, kde je pokrytí alespoň 3G špatné až žádné, stále existují) stejným způsobem jako v předchozí fabii – v držáku na čelním skle. Zní to jako kompromis, ale už nějakou dobu používám smartphone i jako kameru pro nahrávání provozu (přes perfektní aplikaci DashCam – je placená, ne úplně málo, ale stojí za to), takže telefon bych měl v držáku umístěný tak jako tak. S výhledem z Octavie 4 problém naštěstí také není (v tomhle auto opravdu exceluje).

Na výhled z vozu nemám žádné stížnosti

Na výhled z vozu nemám žádné stížnosti

Auto je stále online (má zabudovanou eSIM), což dovede být mimořádně užitečné, např. když nevíte, kde jste zaparkovali. Nerad to přiznávám, ale jsou stále u nás v republice parkoviště, kde už jsem pár minut hledáním auta strávil. Vše je realizované přes aplikaci Škoda Connect (existuje pro Android i iOS), která obsahuje mnoho statistických dat (spotřeba, ujeté vzdálenosti, čas do servisních prohlídek), ale i informaci o tom, zda jste auto zamknuli, zavřeli a okna a ano, jak již padlo, kde parkujete. I tady jsem narazil na určitou nestabilitu a několik výpadků služby, jeden mám právě za sebou a zabral několik dnů (služba samotná byla sice dostupná, ale neobsahovala aktuální data).

Pokud mohu soudit, na základě sledování diskuzí na fórech zaměřených na danou problematiku, Škoda vyvíjí značné úsilí problémy řešit a v posledních verzích softwaru už jich má být málo. Finální zhodnocení toho, jak se věci mají, bych za sebe nechal někdy na jaro. I přes některé výhrady za mě software v octavii funguje a při mém stylu používání mě nelimituje.

Zásadní poznámka. Při připojení telefonu k autu je zcela klíčové použít kvalitní USB C kabel. (Ve výbavě Active je možné připojení pouze kabelem.) Zkoušel jsem jak redukci ze stávajícího kabelu zakončeného USB A (nefungovalo), tak levný obyčejný USB C na USB C kabel (ústilo ve velmi časté výpadky a odpojování Android Auta). Skončil jsem u následujícího kabelu od Alzy. Je kvalitní, bytelný a prostě funguje.

Zhodnocení

...vlastně není složité. Auto naplnilo očekávání: jízdně je výborné a velmi pohodlné. Software jsem dlouze popisoval výše. Všudypřítomné dotykové ovládání je o zvyku, ale nic nepřekonatelného. Zátěžovou cestu Lysá–Vsetín a zpět (s drobnou zastávkou v Ostravě) zvládlo ve stavu blízkému plnému naložení opět na výbornou. Zavazadelník hladce pojme dětský kočár a s tím spojené propriety. Na zadních sedadlech je spousta místa (mám 189 cm a nad hlavou mi zbývá dobrých pět centimetrů, před koleny patrně i o něco více). Spotřeba je krásná. Vůz bych s klidným srdcem pořídil znovu a to je asi to nejdůležitější sdělení, které bych chtěl předat dál.

Nesouvisející vskuvka nakonec: potom, co jsem shlédl následující video, jsem si musel hodně poupravit svou představu ohledně toho, jak v současnosti probíhá výroba aut. Vysokou míru auomatizace člověk ještě očekával, ale realita je přeci jen ještě o trochu dál.


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.