Lukáš Kotek: Občasník

DevConf 2016

Jaký byl můj první ročník v roli návštěvníka?

Lukáš Kotek - Út 16 února 2016 - technologie, linux, open-source, presik

O co se vlastně jedná?

Poznámka hned na naprostý úvod: Pokud jste už o DevConfu někdy v minulosti slyšeli, dost možná budete chtít tuto část přeskočit. DevConf je patrně největší konference zaměřená na vývojáře, přispěvatele, systémové administrátory nebo prostě nadšence do Linuxu, JBossu a Open source software po všemožných stránkách obecně, která se na území České republiky koná. Zároveň je to konference, která je jak po stránce organizační, tak co se týká zásadní části přítomných řečníků a z logiky věci i lokací (událost se již tradičně se koná v Brně) silně svázána se společností Red Hat.

Trocha informací

Akci letos již poněkolikáté hostila brněnská Fakulta informačních technologií VUT. A to v budově, ehm, kterou se mi podařilo napoprvé minout. Zvenčí nenápadná, ale rozložitá relativně nízká stavba. (Pomiňme teď, prosím, fakt, že před ní byl poměrně velký sofistikovaný nápis „DevConf“.) Přednášky a workshopy zde probíhaly paralelně v osmi sálech, což vytvářelo nezbytná dilemata, na co vyrazit spíše (aneb Fedora vs. Python v jeden čas), často i vícenásobně. Mimochodem podle zpráv, které jsem zaslechl, byla letos dosaženo číslo 1600 účastníků, což je poměrně impozantní. Poslední věcí, která by neměla být v úvodu opomenuta, je fakt, že všechny přednášky byly výhradně v angličtině. Vzhledem k mezinárodní účasti to dává naprostý smysl.

stanky
Stánky na konferenci DevConf 2016

Podívám-li se celkově na organizaci, pak té se obecně nedalo nic vytknout. (Soudím na základě účasti během dvou ze tří celkových dnů – konference se konala 5. až 7. Února.) Přednášky se střídaly hladce, časy byly dodržovány a občerstvení zdarma pro účastníky bylo zajištěno ve velmi příjemné podobě (a připočteme-li k tomu ten čím dál častější příjemný zvyk, to jest dojednat přítomnost firmy, která umí udělat opravdu dobrou – samozřejmě tuto již placenou – kávu, která je hodna daného označení, stává se popsaný scénář ještě lepším). Za mě perfektní, výborná práce. Organizátorům v čele s Janem Blehou patří velký dík. Celkem se mi podařilo navštívit dvanáct přednášek a vzhledem k výše zmíněnému si troufám tvrdit, že na své si musel přijít každý (jakkoliv to je klišé).

Sobotní program

.NET a Linux

Po prvotním prozkoumání lokace a množství přítomných stánků (vztažených vesměs k Red Hatu či Fedoře) jsem se vydal na první workshop zaměřený na C# na Linuxu. Oxymóronem toto spojení sice není už dávno (minimálně kvůli existenci projektu Mono), ale nyní se bavím o zveřejnění a dalším vývoji .NET Core pod Open source licencí a na Githubu, jako by se jednalo o jakýkoliv jiný projekt z oblasti svobodného software. Jakkoliv byl workshop cílen na naprosté začátečníky, vždy je cenné setkat se přímo s jedním z vývojářů (Martin Woodward) na projektu se podílejícím a podle toho i do problematiky zasvěceným. Navštívil jsem i druhou přednášku (Jan Vorlíček) na toto téma (nyní již silně technickou) o průběhu přizpůsobení .NET frameworku pro Linux. Opět zajímavé. Jestli si z této zkušenosti lze něco odnést, pak konstatování, že Microsoft to s novým přístupem asi myslí opravdu vážně. (A nově oznámená kooperace Red Hatu s ním v oblasti cloudu tak vlastně dává tím spíš smysl.)

Projekt Atomic a balíky

Ne, přímo to spolu nesouvisí. Na první zmíněné téma jsem navštívil pouze jednu přednášku a to Atomic, with and without Atomic (Jan Pazdziora), ale je to rozhodně jedno z takových, která patřila mezi ta všudypřítomná. Ne vždy přímo jako hlavní obsah přednášky, ale jako jemné pletivo prolínající se mnohými určitě. Často ve spojení s budoucností linuxových distribucí jako takovou. Kontejnery mají svou dynamiku. Bude zajímavé sledovat další vývoj (a neb se jedná o Open source, pak u mnohých nemusí zůstat pouze u sledování). Jak budou linuxové distribuce vypadat za pár let?

Oproti Atomicu věcí v oblasti linuxových distribucí zcela tradiční je problematika balíkování. Jak vytvořit vlastní balík se softwarem (nebo čímkoliv jiným samozřejmě) použitelným ve Fedoře, RHELu nebo logicky i CentOSu, bylo téma workshopu Packaging Workshop For Beginers, kterým provázel Miroslav Suchý. Proces vytvoření RPM balíku není nijak drastický, jak by se mohlo zdát (podmínky, které musí balík split, aby byl zařaditelný přímo do distribuce, pak již více), spíš je sledem v zásadě triviálních, ale důsledně provázaných kroků. Zkrátím to: povedlo se, zabalil jsem :-)

Lightning talks

Aneb bleskově. Hmm, všimli jste si, že nějak protěžuji slovo „aneb“? Budu s tím muset něco dělat. (Aneb jak změnit gramatické návyky za pochodu.) „Lightning talks“ zde jsou stručnými desetiminutovými přednáškami na prve odhlasovaná témata. A ta byla zajímavá, zahájil je Ian McLeod s povídáním o tom, jak je možné provozovat Fedoru 23 na Raspberry Pi Zero. A že se na tompracuje a je to slibné. Nezbývá než dodat, že zmíněné Raspberry Pi obsahuje ARMv6 čip z první generace Raspberry Pi, takže je zde obsažena šance mít aktuální Fedoru i přímo na něm. (Projekt Pidora je, jak bohužel padlo, aktuálně spíše víceméně mrtvý.)

fedora-pi-zero
Fedora na Raspberry Pi Zero

Pokračoval Holger Lersen (z projektu Debian) s přednáškou o tom, jak udělat bitově reprodukovatelná sestavení v prostředí RPM, a posléze Jiří Eischmann o tvorbě metadat pro aplikace a pluginy. Jakkoliv linuxové distribuce de facto stojí za koncepcí dnešních „appstore“ – jedno v jaké přesně podobě –, ne každý může být spokojen se způsobem, jak si nainstalovat běžnou aplikaci. Dodat kvalitní metadata je první krok, jak udělat vyhledání a následnou instalaci softwaru stravitelnější i pro běžné smrtelníky. Sobotní program pak poslední bleskovou přednáškou (takřka) uzavřel Kevin Kofler povídáním o Qt Web Engine.

Závěr a shrnutí soboty

Byl příjemný, šlo by říci stručně. Přednášející a dobrovolníci (plus ti, na které se dostalo vyhrazené omezené množství vstupenek – měl jsem štěstí), celkem několik set lidí, byli pozváni na závěrečnou party ve Starobrno Brewery Pub. Příjemná tečka za skvělým dnem. Red Hatu, který celou akci platil, lze vyjádřit jen dík. Příjemné prostředí a spousta skvělých lidí. (Mimochodem dobrá kvalita piva přímo u zdroje se zde opět potvrdila.) Ale ať nejsem jen optimista, s něčím jsem spokojený být nemohl – a hned k tomu preventivně dodám, že s konferencí jako takovou to nesouviselo –, protože významná část přednášek o Pythonu (jakkoliv to z tohoto zápisku není patrné, ten já velmi rád) se konala už v pátek. Škoda. A – jak už padlo v úvodu – další část přednášek o něm (jak sobotních, tak nedělních) se křížila např. s přednáškami o Fedoře. Volby to tedy byly někdy velmi těžké :-)

Nedělní program

Faster, faster, faster!

Neděle byla velmi výrazně o Fedoře. Pokud tento článek čte někdo Fedorou nepoznamenaný (věřím, že existujete), pak se, odhaduji, musí nyní asi cítit lehce zmaten. Stručně proto přiblížím, že jde o komunitní linuxovou distribuci sponzorovanou firmou Red Hat. Let’s google it folks :-) Ranní program v hlavním přednáškové sále zahájila Denise Dumas, viceprezidentka Red Hatu s vysvětlením vztahu mezi Fedorou a právě Red Hatem. V nadpisu zmíněná slova jsou jejím dodatkem ke stávajícím heslům Fedory, jimiž jsou „Freedom, Friends, Features, First“. Mimochodem i z jejích úst zaznělo mnoho o projektu Atomic. A byla to úžasná přednáška, která mi dokonale narušila stereotyp o člověku s titulem „viceprezident“. Denise Dumas dovede strhnout – a že „faster, faster, faster“ po ní opakovala půlka dalších přednášejících a stejně tak i reagoval sál, stačilo naznačit 😉

fedora-redhat
Denise Dumas o vztahu Fedory a Red Hatu

Na její vystoupení navázal Matthew Miller (současný Fedora Project Leader) o směřování Fedory. Vše doprovodil spoustou zajímavých grafů. Grafů a čísel, co do počtu uživatelů Fedory optimistických (nebo přesněji, co do statistiky používanosti na základě různých přístupů z konkrétních IP adres, neboť Fedora ctí soukromí svých uživatelů). Před pár lety představená koncepce Fedora.Next zabírá a noví uživatelé zjevně přicházejí. Zcela jim rozumím. Byla doba, kdy stabilita a Fedora nebyla nezbytně ta slova (říkám při střízlivém vědomí, že si nevybavuji vydání, které bych označil jako vysloveně špatné), která byste dali do jedné věty. Nyní ale ve Fedoře (nejen) QA tým odvádí skvělou práci a je to vidět.

steam-fedora-miller
Supící Fedora a Matthew Miller

Upgrade systému a Copr

System Upgrades: past, present, and future – přednáška Willa Woodse. Opět výborný přednášející, který představil snad všechny ve Fedoře historicky existující nástroje a mechanismy zajišťující aktualizace, pozastavím se, správně to samozřejmě má být: upgrady – a že Will Woods by byl první, který by mě opravil –, a pak vysvětlil, proč většina z nich nebyla z mnoha důvodů až tak skvělý nápad. Dynamická oblast vývoje. (Zmíním jen svou poslední zkušenost, kdy od jsem Fedoru korektně upgradoval z verze 20 až na 23, za mě dobré.) Jinak smysl pro humor, kterým Will Woods disponuje, se popisuje jen těžce, ale to není potíž, protože přednáška je lehce dohledatelná na Youtube. Prostě fungoval. Copr (a přednáška What’s new in Copr Adama Šamalíka) jakožto o build systém a prostor, kde je možné nechat sestavovat RPM balíky a vytvořit si tak i vlastní neoficiální repozitář se softwarem pro Fedoru či příbuznou distribuci (analogie openSUSE build service) následoval. Za mě ještě jednou dobré.

Perspektiva Firefoxu

Pokud to dosud nebylo jasné, pak to vypíchnu na tomto místě. Konference se nejmenuje „DevConf“, protože se to lehce vyslovuje :-) Je to konference z velké části od vývojářů a pro vývojáře. Na obou stranách, jak v publiku, tak za přednáškovým stolem. (Z dotazů a následných diskuzí to bylo opravdu znát.) Proto většina přednášek dříve zmíněných byla právě tohoto typu. Týkalo se to i té o Firefoxu – Firefox: state and future of the project, kterou připravil Martin Stránský. Zajímavý vhled dovnitř, zvlášť do způsobu rozhodování Mozilla Corporation / Foundation o cílení dalšího vývoje. Těžko říci přesně proč, ale Firefoxu se zvlášť (co do používanosti) nedaří. Dokonce ani v tak úžasných projektech, jako je Firefox pro Android (pro mě jedba z „killer“ aplikací). Nedá se říci, že by tžní podíl nějak zvlášť rychle padal, ale… růst to není. (Je za tím opravdu jen síla korporace, kterou je Google, ve snaze protlačit svůj produkt? Rád bych ze strany uživatelů věřil ve kvalifikované vícekriteriální rozhodování.) Mozilla tak hledá cesty, jak to změnit, snad nebude Firefox pro Android zařezávat, či odsouvat na vedlejší kolej, jako některé další zajímavé (ale často ne masově populární) služby.

no-tux-no-fun
No Tux – No fun :-)

Jde to celé shrnout v pár slovech?

Jen těžko. To, co jsem z celé konference dosud viděl, je její o trochu větší střep. Naštěstí – a opět to už padlo – není nutné zoufat, protože celá konference byla živě přenášena online podobně jako na jiných spřízněných akcích jako např. InstallFest (mimochodem bude již brzy) a LinuxDays. Záznamy jsou pak už nyní dostupné na YouTube kanálu DevConfu. Spektrum témat (a použitých variant angličtiny) bylo široké, jejich cílovým publikem pak vesměs publikum spíše více odborné, byť míra náročnosti kolísala, ohodnoťte sami. Některé přednášky však byly pro posluchače opravdu náročné. Každopádně se jednalo o fascinující akci, která v České republice, co do počtu účastníků a tematického záběru nemá obdoby. Osobně pro mě v neposlední řadě bylo kladem i samotné místo konání, Brno, jako příjemná změna po trochu hektické každodenní pražské realitě. Hned by se chtělo příští rok vyrazit znovu :-)


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.