Lukáš Kotek: Občasník

Český linuxový podzim

Aneb linuxové konference v českých zemích

Lukáš Kotek - Po 28 listopadu 2016 - technologie, linux, open-source, presik

Během letošního října a listopadu jsem měl možnost se zúčastnit dvou velice zajímavých akcí, které se dotýkaly jak primárně linuxové tematiky, tak problematiky otevřeného software, hardware – a zdaleka v neposlední řadě i otevřených dat – obecně. Obě akce mě zastihly i v pozici přednášejícího, což pro mě na tak velkých konferencích byla v obou případech premiéra. O čem tedy tyto akce, pražský, dnes již tradičně na FITu ČVUT konaná konference LinuxDays, na FITu VUT konaná konference OpenAlt, byly?

LinuxDays

Letošní rok zde byl patrně rekordní záležitost minimálmě co se týká počtu účastníků. Jasně si vybavuji moment, kdy bylo překročeno 2^10 přihlášených a tuším, že nakonec se číslo nakonec zastavilo na hodnotě okolo 1200 lidí, což sice není mocnina dvou, ale stále to je víc než pěkné :-) Nabídka stánků a přednášek byla velmi pestrá a ostatně, proč parafrázovat, když se můžete podívat přímo na program a na videozáznamy a prezentace přednášek. Stálo to za to. Organizátoři letos předvedli precizní výkon, klobouk dolů.

fedora-linux-days
Stánek Fedory na pražské konferenci LinuxDays

Na stánku Fedory jste mohli potkat (mimo mnoha zajímavých lidí, např. i věci v podobě triček, čepic apod.) Fedoru 24 (resp. její remix) běžící na All-in-One PC Pi Top CEED, založeném na Raspberry Pi 2 B, a Fedoru 25 (beta) s plnohodnotným Gnome Shellem spuštěným z Raspberry Pi 3 B, které má již podporu tzv. “out of the box” v linuxovém kernelu verze 4.8. O tom pak byla i má přednáška v rámci otevřené místnosti, kde jsem rád potkal i několik absolventů naší střední školy.

OpenAlt

Pro změnu brněnská akce, která se podobně jako DevConf koná v prostředí FIT VUT. Účastníků bylo v tomto případě, nerad bych zkresloval, tuším výrazně přes 500, což bylo opět sympatické. Nabídka stánků byla i zde pestrá, opět není nutné jmenovat, ale mohu odkázat na oficiální web akce – openalt.cz. Bohužel jsem se zúčastnil pouze sobotního programu (OpenAlt měl v plném rozsahu se vším všudy vlastně čtyři dny), kdy se konala má přednáška “Fedora a Raspberry Pi? It works!”.

I zde jste mohli potkat stánek Fedory, bohužel nyní bez plně funkčního Gnome Shellu na Fedoře 25, neboť Raspberry Pi 3 B si zlovolně a potměšile odmítlo povídat s oběma dodanými monitory. Obecně jste se ale mohli seznámit s mnoha dalšími zajímavými věcmi, jako například 3D tiskem. Prve zmíněná přednáška pro mě byla svým způsobem novou výzvou, protože byť i částečně zaplněná místnost pro cca 150 lidí, je stále obrovská, a člověk se v ní lehce ztratí a připadá si opravdu, ale opravdu mrňavý :-)

Jak to uzavřít?

Pozitivně! Obě zmíněné akce byly pro své účastníky, pevně doufám, nesmírně cenné. A i naše škola přispěla svou takříkajíc troškou do mlýna, když mi v rámci HackDays konané na SSPŠ umožnila přednášku na téma Linuxu zaměřenou na žáky druhého stupně základních škol. Publikum bylo po mnoha stránkách velmi příjemným překvapením. Suma sumárum tak musíme doufat, že tato oblast, tak důležitá nejen z hlediska potenciálních zaměstnavatelů, ale i obecně na základě své filozofie, nezůstane opomenuta.

Napsáno pro Presík — školní časopis SSPŠ.


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.