Lukáš Kotek: Občasník

Star Trek: Renegades

(aneb co je pro mě Star Trek a jací jsou Renegades)

Lukáš Kotek - Po 17 srpna 2015 - komentare, kultura

Zcela upřímně řečeno, pokud nejste fanouškem Star Treku, asi nemá větší smysl abyste tento článek četli. Nemyslím to nijak arogantně, nebo povýšeně (proboha, jen to ne), ani tím nechci naznačit, že Star Trek je záležitostí pro ultraortodoxní geeky (proboha, jen to ne – uff, podruhé), článek pouze předpokládá (a celý projekt Renegades) určité základní povědomí o prostředí Star Treku, čímž nemyslím filmy Star Trek 11 a 12 (Do temnoty). Připraveni? Vzhůru na to :-)

Na úvod stručné shrnutí. Patrně je známým faktem, že zmíněné filmy Star Trek 11 a 12 se pokoušejí o  restart série a přepis veškeré chronologie seriálu (o tom více dále). Tímto směrem se Star Trek: Renegades nevydávají. Naopak. Jedná se o projekt financovaný z kapes fanoušku (např. i přes Kickstarter), který (velmi, velmi jemně prostřednictvím několika postav) navazuje na chronologicky poslední seriál Star Trek: Voyager. Projekt vznikal od roku 2012, kdy započalo financování, a americké premiéry se dočkal 1. srpna 2015.

Cíle projektu

Ambice projektu jsou velké. Od konce seriálu Star Trek: Enterprise, který se uzavřel v roce 2005, tu neexistuje žádný Star Trek seriál. Nezbývá než zdůraznit fakt, že Star Trek byl a je primárně seriálový projekt, o čemž svědčí přes sedm set epizod a pět samostatných seriálů. (A to se počítá, není-liž pravda?) Cimrmanovsky řečeno: můžete s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s tím můžete udělat. Chrocht. Renegades si kladou za cíl obnovit seriálovou podobu Star Treku tím, že natočí nezávislý pilot, který posléze (snad) odprodají CBS, jakožto vlastníkovi autorských práv.

Možná jste si všimli, že už existuje množství Star Trekových fanouškovských projektů, ze kterých lze vyzdvihout zejména projekt Star Trek: New Voyages (Phase II) navazujících na klasickou sérii (TOS) z 60. let, což je unikátní a velmi vycizelovaný projekt. Možná si říkáte, jak je možné, že CBS něco takového vůbec dovoluje. Je to prosté, dokud tvůrci takovýchto projektů nezačnou na svých projektech vydělávat a zůstanou nekomerčními, čistě fanouškovsky a s nadšením tvořenými projekty, mají ze strany CBS volnou ruku. Sympatické.

Čím se liší Renegades?

Tak předně jsou tu dvě věci: obsazení a rozpočet. Jakkoliv se ve fanouškovských sériích mohli objevit herci formátu George Takeie (a dalších), Renegades jde trochu dál. Říkají vám (jen namátkou) něco jména jako Tim Russ (ano, ten film i režíruje), Walter Koenig (ano, přesně ten), Robert Picardo, nebo Gary Graham? Všechno to jsou klasická „startreková“ jména, míra jejich zapojení je u Renegades vskutku unikátní. Co si z toho odnést? Že lidé okolo Star Treku mají opravdový zájem na obnově klasických sérií. Přímo lidé, kteří se na jeho tvorbě reálně podíleli (a to zdaleka nejen jako herci).

Tolik k lidem. Nyní pár slov k rozpočtu. Aby bylo možné udělat Renegades v profesionální kvalitě, nepřekvapí značné finanční požadavky. Fanouškovské financování přes Kickstarter a Indiego (i mou malou troškou) vyneslo celých 375 038 $. Není to úplně málo (jo, eufemismus) a pilot vypadá podle toho. Kvalita CGI je na jednoduše soudobé úrovni v nejlepším slova smyslu. Samozřejmě, oproti jiným seriálům to není až tak ohromující částka, nicméně je nutné upozornit, že mnozí herci a lidé se na projektu podíleli zdarma, aby ten vůbec mohl vzniknout.

Co máš proti novým filmům?

Něco málo. Ta otázka se nabízí a částečně jsem již odpověděl. Star Trek je primárně seriál. Je na tom postavena celá jeho „mytologie“, konstrukce děje apod. Nové filmy udělaly do určité míry užitečnou službu (udržely Star Trek na světle světa), ale chybí jim, bohužel, to hlavní. Nabízejí pohled na Star Trek jako na partičku skautíků/kamarádíků/frajírků (nechci se dotknout skautů), kteří létají po galaxii a tváří se, jak jsou strašně cool (řečeno moderním jazykem). Vůbec teď nenarážím na rozpory s dosavadními pravidly Star Treku. (Transport ve Warpu? Ach.) Narážím na to, že Star Trek je filosofie, myšlenka, ideál. To je „ono“ (nejlépe s velkým „O“).

Bohužel Star Trek 12 (Do temnoty) se nedrží už ani oné noty „zpřístupnit Star Trek nové generaci“. Je to jednoduše průšvih (jakkoliv průšvih např. Benedictem Cumberbatchem excelentně zahraný). Proč? Film přímo cituje a parafrázuje postavy a scény jak z původního seriálu, tak hlavně ze Star Treku II: Khanova hněvu. (Metu jím nastavenou bohužel Star Trek 12 nepřekonává, ale to by bylo vskutku složité.) Neznáte? Tak koukáte jak vyjevení (v horším případě), nebo nechápete půlku pointy (v lepší případě). Znáte? Pak si říkáte: panebože proč? To J. J. Abrams nemá ani trochu invence? Ne, tomu nevěřím, považuji ho za velmi talentovaného tvůrce – takže znovu – proč..?!

Co je pro mě Star Trek?

Opět, už to zaznělo. Je to filosofie, myšlenka, ideál (s důrazem na poslední). Představa Star Treku, jako oblasti pro uzavřenou sektu „uctívačů“ mi upřímně řečeno velmi vadí. Možná to mají částečně na svědomí i seriály typu Big Bang, které se v představování Star Treku jako „geekoviny pro geeky“ vyžívají. Star Trek byl od začátku pro široké publikum a jestli pro mne něco přestavuje, pak je to humanistický apel (zvláště, co se týká Star Treku: Nové generace). Podtrhnout, vyzdvihnout.. Star Trek je idealistický a přesně takový má být (navzdory mnoha „temným“ odchylkám, Renegades nevyjímaje, je to ústřední téma).

Setkal jsem se s názory, že Star Trek je pro děti (opět, považuji to za silné nepochopení), že je naivní apod. Je to zase znova o předchozím. Je pouze maximálně idealistickým a používá výrazné množství metafor, zobrazuje svět, jaký by měl být (a dokonce i spory a problémy v něm obsažené jsou nazírány tímto úhlem pohledu), je o vizích. Není to naturalistický pohled na svět a la Battlestar Gallactica (2003), jakožto příklad dalšího unikátního a zcela excelentního sci-fi projektu. Bohužel, nové Star Trek filmy takové – převážně – nejsou. Nejsou špatné, ale nadšení ve mně nebudí.

Jací jsou Renegades?

Temní? Určitě ano. Ale nikoliv v rozporu s předchozím. Nazírání na postavy se neliší od klasických Star Trek seriálů. Stejně tak příběh je temnější. (Byť sám sebe se ptám, vzhledem pouze k dosavadnímu pilotu – jsou Renegades temnější než Deep Space 9? Za mě spíše ne.) Jak je to zahrané? Velmi slušně, zvlášť Walter Koenig prostě musí dojmout. Jak je to natočené? Už padlo, že CGI jsou skvělé. Co se pak interiérů týká, je vidět, že rozpočet nebyl bezedný (a hlavně – financování probíhalo v průběhu produkce, i v době, kdy významná část záběrů už byla natočena).

Rovněž musím kvitovat velký posun mezi červnovým „preview“ a aktuální finální verzí. Je to velmi pěkně poladěné. Příběh? Osobně si myslím, že na ztvárnění do seriálu má dostatečný potenciál. Pokud Vás zajímá děj (nechte se překvapit, ale no tak), nezbývá než Vás odkázat na oficiální YouTube profil projektu, kde se nyní nachází trailer a další videa, a kde se v dohledné době objeví i plná verze filmu (pamatujete na nekomerční charakter podobných projektů). Moje zkušenost? Zatím byla prodleva (mezi zveřejněním pro podporovatele a pro veřejnost) spíše ve dnech, než déle.

Závěr

Tady se už nedá nic moc rozumného psát. Musíme doufat, že CBS se projektu chopí a rozvine ho do plnohodnotného seriálového projektu. Na tom to celé stojí a padá. Bylo by to po deseti (!) letech pěkné, nicméně Star Trek už zažil podstatně delší „přestávky“ a přesto – stále je tu. A na úplný konec (vypadá to, že už tradiční) poznámka: je to blog, je to blog, je to blog. A proto je subjektivní a nesnaží se být čímkoliv jiným. Berte ho tak, není cílem Vás urazit a je klidně možné, že to všechno vidíte hezky pěkně a od podlahy jinak :-)

P.S. Tvůrci slibují na příští dny důležité oznámení a zároveň aktuálně prosí o nešíření vzniklých materiálů.


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.