Lukáš Kotek: Občasník

Síla se probouzí..?

(aneb o mých prvních dojmech bez spoilerů)

Lukáš Kotek - Ne 20 prosince 2015 - komentare, kultura

Nechal jsem to pár dní uležet, ať si to srovnám v hlavě. To se ale snad už stalo, takže moje dojmy z nových Star Wars jsou následující. Stručné hodnocení? 8/10. Je to solidní podívaná. (Jinak spoiler alert můžete vypnout, děj vyzrazovat nehodlám.)

Grafika a hudba

Look & feel původní série je všudypřítomný a jsem za to rád, celý film vypadá neuvěřitelně realisticky, sázka na reálné kulisy se vyplatila. Obecně citací (stále se bavím o designu) původní série je v celém snímku obsaženo opravdu mnoho. Myslím, že každého zarytého fanouška to potěší :-) Grafická stránka je vůbec neuvěřitelně vymazlená, já jsem si ji vyslověně užíval.

Hudba se nese v podobném duchu, ale v tom je i potíž. Williams je nejlepší v okamžicích, kdy používá klasické motivy z původní trilogie. Navozuje tím mnoho nostalgických pocitů, ale to je taky vše. Hudební stránka bude jedna z věcí, ve kterých je nová trilogie (čistě oproti epizodě VII) citelně lepší. Trochu mě bolí to říkat, Williamse mám velmi rád, ale zjevně se již vyčerpal.

Nové elementy..?

Hodně se vypichuje ženský element v epizodě VII jako něco nového. Udivující. Princezna Leia od prvního okamžiku na plátně během původní série vypadá jako krajně emancipovaný ženský element (setrvale a samozřejmě). Když bych se přesunul k jiným ženským postavám, šlo by zmínit Mon Mothmu (už jen kvůli faktu, že alianci rebelů vede), ale pravda, ta se spíše jen mihne. Čili co je nového?

Stejně intenzivně se vypichuje postava Finna, jakožto zásadní postava černé pleti. Ano tato postava je vypíchnutá a významná. Ale I v originální sérii je několik zásadních herců, které spojuje tento atribut. Lando Calrissian asi napdne každého, ale co by byl svět Star Wars bez D̶a̶v̶i̶d̶a̶ ̶P̶r̶o̶w̶s̶e̶ (EDIT: samozřejmě Jamese Earla Jonese, díky za upozornění v komentářích na FB)? Nevím, jak pro vás, ale pro mě je to ikonická záležitost, která dělá opravdu hodně. Opět, co je na tom nového?

Rebooty a restarty

J. J. Abrams je snad ve všech recenzích zmiňován jako specialista na restarty, rebooty (a kdovíco ještě) různých sérií s odkazem na Star Trek, který údajně “zachránil”. Vidím tu zásadní problém, zatímco Star Trek přetvořil/zlámal k obrazu svému a nechal z něho slupku ve formě jmen postav (přičemž zcela změnil étos, takže slovo “zachránil” bych úplně nepoužil). Tak ke Star Wars přistoupil s citem a respektem, s úctou k jejich tradici. Škoda, že tak neučinil stejně právě i u toho Star Treku.

Závěr

Jakkoliv epizoda V zůstává na svém piedestalu nejlepšího dílu neohrožena, za mě je to suma sumárum povedená záležitost. Omluvím i pár logických lapsů (který film je nemá) a i přílišnou obavu vykročit někam směrem k neznámému. Mohlo by to pak u J. J. Abramse dopadnout různě, takže osobně jsem za určitý konzervatismus rád :-)


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.