Lukáš Kotek: Občasník

Něco málo mírného despektu k Respektu

(aneb předplatné a trable s ním)

Lukáš Kotek - Ne 11 ledna 2015 - komentare, media

Když Respekt uvedl svou aplikaci pro Android, byl jsem nadšený. Byla to jedna z věcí, s výhledem ke které jsem si už před delší dobou pořizoval tablet. Aplikace je příjemně použitelná, přitom jednoduchá a elegantní, i co do grafického návrhu. UI se autoři zjevně zabývali důkladně. Potud dobré. Horší situace nastala, když jsem si po čase pořídil tablet nový.

Kapitola I. Aneb jak se dostat k předplatnému?

Aplikace s možností změny používaného zařízení počítá. Dokonce tento postup činí (teoreticky) velice přímočarým. Je deklarováno, že v okamžiku nainstalování aplikace na jiné zařízení bude obsah nově dostupný právě jen na tomto zařízení. Šel jsem o krok dále a aplikaci z předchozího tabletu nejen odinstaloval, ale i uvedl tablet do továrního nastavení (byl dále postoupen jinému uživateli). Aplikace obsahuje velice výmluvné tlačítko s názvem „Obnovit nákupy z jiných zařízení“, které (chvilka napětí) nákupy z jiných zařízení neobnoví.

Kapitola II. Rozrůzněné předplatné

Tady je na místě dodat, že Respekt umožňuje získat předplatné dvěma způsoby: 1) klasicky zakoupením přes Google Play (můj případ, mám, tedy měl jsem, obnovované měsíční předplatné za 150,- Kč); 2) zakoupení přímo přes Respekt a jeho eshop samotný (do aplikace je nutné zadat své, pro web Respektu platné, přihlašovací údaje). Hloupé bylo, že aplikace detekovala pouze předplatné do jakéhosi červencového termínu (což je poněkud nemilé, když ho máte zakoupené až do 13. prosince). Žertovný byl rovněž (mírně zoufalý) pokus o opětovné zakoupení „nového“ předplatného skrze aplikaci (a tedy přes Google Play). Následné hlášení „Tuto položku už vlastníte“ vskutku nemá chybu.

Kapitola III. Podpůrná podpora

Zjevně nastal okamžik kontaktovat technickou podporu, nejprve v Respektu samotném. Částečně pochopitelné, ale nepříjemné zjištění bylo, že v případě zakoupení předplatného přes Google Play se Respekt od vší zodpovědnosti distancuje a odkazuje na „správce předplatného“, čili Google (což Vás prve mírně překvapí, když dotyčná zpráva přijde z adresy predplatne@respekt.cz). Výborně, jal jsem se napsat i na podporu Google. Mezitím jsem nesměle naznačil (v komunikaci s Respektem), zda nemůže být chyba na straně aplikace samotné vzhledem k výše zmíněnému chování, a byl následně vyzván ke sdělení, co za zařízení s jakou verzí Androidu vlastně mám. Závěr? Zhruba následující: Náš kolega testoval obnovení na jiném zařízení a problém se neprojevuje.

Kapitola IV. Chvíle absurdna

Mezitím jsem dostal odpověď od Google, z níž je patrně podstatné ono sdělení, že mi nemohou být vráceny peníze. Rozkošné, protože jsem jaksi o vrácení peněz opravdu nežádal (zatržítko ve formuláři s tímto požadavkem bylo opravdu nepřehlédnutelné). Řešení? Nula. Mezitím jsem byl postupně dvakrát ze strany dvou různých pracovníků Respektu/Economie dotázán, zda nemám zařízení spárované s jiným účtem od Google. Inu, dvakrát jsem pracovníky ubezpečil, že nikoliv. Opět vtipně vyzněl (tentokrát automatický) mail od Google, jak jsem spokojen s řešením svého problému. Mou odpověď si jistě dovedete představit. Napsal jsem tedy na podporu Google podruhé. Již bez odpovědi.

Kapitola V. Závan naděje

Přesto se po několika dnech zdálo, že se něco mění. Respekt vydal aktualizaci aplikace a v Google Play se objevilo zlevněné měsíční předplatné za 19,50,- Kč (s dovětkem, že se jedná o testovací verzi a varováním proti opětovnému obnovení této verze předplatného z důvodu aktuálnosti aplikace). Netuším, zda se jednalo o nějakou formu náhrady. Možná. Původní a stále platné předplatné (a nutno podotknout, že tedy i všechna dříve zakoupená čísla) bylo stále nedostupné, nové zlevněné předplatné však zakoupit šlo a čísla šla stáhnout(byť pouze nová). Na začátku prosince se, zhruba tři týdny po vzniku prvotních potíží, problém zdál alespoň odsunut. Z mojí strany byla nicméně trochu (vlastně dost) hloupost, že jsem zapomněl deaktivovat automatické obnovení původního přeplatného.

Kapitola VI. Na začátku

Je 11. ledna. Obnovení obou měsíčních předplatných (klasického i zlevněného, obou přes Google Play) je deaktivované. Nové číslo není možné stáhnout, i když je zaplaceno do půlky ledna. (Ano, je to přesně onen původní stav věci z půlky listopadu, který jsem prve popisoval, a aplikace stále nevidí zakoupené předplatné.) Předplatné není možné ani dodatečně koupit, při platbě dojde k chybě. Jednotlivě nové číslo koupit lze, ale při pokusu o jeho stažení se objeví* výmluvná jednoslovná chybka „null“. Opravdu je aplikace v pořádku? Už nemám sílu. Nechci počítat, kolik mailů jsem si vyměnil s podporou v Respektu, kolikrát (již v menším počtu) kontaktoval Google v téhle věci. Hardware mám asi nejobyčejnější možný (tablet IdeaTab A7-50L od Lenova s Androidem 4.4). Žádné rootnutí, žádné specifické úpravy, nic. Nákup jakékoliv jiné aplikace vždy proběhne bez potíží.

Kapitola VII. Kam?

Nechci, aby tento příspěvek vyzněl jako výplod zhrzeného uživatele (je fér říct, že se mnou všichni z Respektu komunikovali zdvořile, ač bez konkrétního výsledku), který chce někoho poškodit. Ze všeho nejvíc mě situace mrzí (ano, i přes slavné troleje). Berte ho jako praktické upozornění na situaci, která může (tipuji já), ale nemusí být přenositelná. Otázka pro mě aktuální je: Kam (či co)? K papíru se mi vracet nechce, nákup přes eshop Respektu riskovat nechci. Delší dobu testují aplikaci Guardianu, obsah (mezi autory jsou i lidé typu Timothy. G. Ashe) i použitelnost na výborné úrovni. Uvidím. Snad. Možná.

Editace 12. ledna 2015 – Číslo již je možné stáhnout. Bohužel je to jen díky tomu, že jsem uskutečnil separátní platbu za jednotlivé číslo. Primární problém nicméně trvá (původní předplatné mám zaplacené ještě do půlky ledna).


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.