Lukáš Kotek: Občasník

Jaký byl PyCon CZ 2019?

Tentokrát v ostravském vydání

Lukáš Kotek - Po 17 června 2019 - komentare, technologie, open-source

PyCon CZ asi nebudu dlouze představovat, jde o největší v České republice komunitou organizovanou konferenci zaměřenou čistě na Python. (Pokud se vám pod slovem "Python" asociuje něco jiného než programování, třeba Monty Python's Flying Circus, jste bezpochyby na naladěni na správnou vlnu, ale článek pro vás zvlášť velkou informační hodnotu bohužel mít nebude.) Nicméně pokud patříte do skupiny podobně pozitivně poznamenaných jedinců a zajímá vás programování v Pythonu, možná bych tu měl několik tipů.

Sto roků

Loňský PyCon CZ se konal v Praze v MeetFactory, což je asi ideální místo (zázemí, dostupnost) pro konání akcí podobného typu. Letos se konal v Ostravě v důlním komplexu Hlubina v Dolních Vítkovicích. Pokud je člověk fanda industriální architektury, ocenil i tuto složku (za mě zajímavé využití prostoru, neuškodilo by, kdyby to posloužilo pro inspiraci i jinde). Pokud není, pak ocenil minimálně klimatizované sály, ve kterých jednotlivé přednášky probíhaly. (V daném počasí neocenitelné.)

Okolí místa konání

Okolí místa konání

Organizace probíhala hladce, za což lze vyjádřit velký respekt k organizátorům. Schopnost ukočírovat větší počet lidí než, řekněme 34, mi bude vždycky trochu záhadou ;-) (Účastníků bylo letos 450.)

Ale pojďme k obsahu!

V přednáškách bylo možné rozlišit dva hlavní proudy:

  1. Přednášky od zajímavých lidí, nebo lidí, kteří používají Python zajímavým způsobem. Těch bylo vícero, odhadl bych, že tvořily mírnou menšinu. Minimálně tedy z těch, které jsem navštívil (většinu času probíhaly přednášky paralelně ve dvou sálech). Některé z nich se sice dotkly Pythonu jen letmo, některé prakticky vůbec, vnímal bych je ale přesto jako příjemné zpestření, které na podobné akce patří.

  2. Ryze technické přednášky. Kvůli těm asi většina lidí na PyCon jezdí (tedy dle mého zcela subjektivního odhadu). Spektrum bylo široké, jak tematicky, tak obtížností. Včetně těch z kategorie "hardcore" (i když si myslím, že naprostá většina byla velmi přístupná i pro relativně nezasvěceného člověka).

Celý program byl streamován na YouTube, takže přednášky jsou dostupné i nyní. A vyjma přednášek se během sobotního a nedělního večera konal další program; v sobotu board game night a v neděli (po závěrečné skladbě "Always Look on the Bright Side of Life" právě od Monty Python's) pak afterparty.

Několik tipů

Předně nepovažuji žádnou z přednášek za ztracený čas. Některé mi možná přišly trochu abstraktnější, ale všechny si zasloužily pozornost.

Malá odbočka: tohle mi vždy přišlo strašně fajn - situace, kdy se dostanete k tématům, která byste normálně automaticky vynechali, či přehlédli, ale náhle vám vznikne časové okno, které můžete využít, tak to uděláte. Pamatuji, když jsem na střední škole během dlouhých čekání na navazující spoj, takhle dočítal v Respektu do konce rubriky a články, které bych běžně nečetl. Někdy to byla ztráta času (vryl se mi článek o historii nákupních center, brr), jindy to bylo i obohacující. (Ano, doba takřka nedatová, hloupotelefonová a netabletová.)

Ale k věci, v hlavě mi utkvěly třeba tyto (chronologicky):

  • Of Mice and Men and Python (Karla Fejfarová) - začnu kategorií první, jedna zajímavá aplikace v praxi (o Pythonu tu opravdu nezazní příliš mnoho), ale pokud vás zajímá problematika genetiky, myší (spousty myší) a datové analýzy kolem ní, jste na správné adrese. Video zde.

  • An Introduction to word embeddings (Galuh Sahid) - skvělá přednáška, např. o tom, jak z kontextu slova, ve kterém se vyskytuje, odhadnout jeho význam (radikálně zkracuji) a jaké nástroje k tomu lze využít v Pythonu. Video už bohužel není dostupné.

  • Iterators for Curious Minds (Miloslav Pojman) - krásné (skoro až didakticky pojaté) vysvětlení toho, jak fungují iterátory v Pythonu, se spoustou příkladů a ukázek. Takže jestli vám někdy přišly iterátory trochu záhadné, tohle je správné místo. Video zde.

  • #! Bang, bang! (Miro Hrončok) - aneb jak fungují shebang řetězce obecně a co z toho vyplývá pro Python. Vysvětlení krok za krokem, jak to funguje. Pokud učíte Python, je tohle dobrá inspirace pro první lekce. Video zde.

  • Electronics with Python for beginners (Jan Bednařík) - vývojová deska, kterou programujete v Pythonu, resp. MicroPythonu. Tohle mě zatím trochu míjelo (vždy jsem používal Arduino), ale vypadá to na jeho více než zajímavou náhradu. Video už bohužel není dostupné.

  • On the Edge of Leader­ship (Mislav Cimperšak) - další příklad z první kategorie a odhaduji, že cenná přednáška pro začínající manažery - přerod z vývojáře na team leadera, když vás do toho "prostě hodí". (Celé je to o osobní zkušenosti.) Video už bohužel není dostupné.

  • Building an async event loop (Petr Viktorin) - zástupce kategorie hardcore, no, co si budu vymýšlet, na tuhle přednášku se budu muset podívat znovu Aneb asyncio, generátory, iterátory a o zábavu je postaráno ;-) Video zde.

  • Intro to Search using Python (Nick Lang) - jestli vás zajímá, jakým způsobem pracují nástroje typu ElasticSearch, zde je to ilustrováno na mnoha příkladech. (Nikoliv náhodou autor pracuje pro Elastic.) Video už bohužel není dostupné.

  • Performance tuning in Python (Jan Škoda) - název přednášky je sebepopisný, z velké části je věnován Cythonu (nezaměňovat s CPythonem). Jde dobře dohromady s loňskou Bits and bytes of Python memory management. Video už bohužel není dostupné.

A jaký tedy byl?

Na rozdíl od jiných tradičních akcí jako LinuxDays, InstallFest nebo DevConf, je PyCon CZ placený, nicméně byly to dobře využité prostředky a dobře využitý čas, zvlášť pokud jde o získanou inspiraci. Snad jen kdybych chtěl být absolutní hnidopich a zlý škarohlíd, tak bych mohl zmínit tu teplou plzeň v úplném závěru... Což doufám nejsem, takže s chutí doporučuji shlédnutí záznamů přednášek a účast v příštím roce! ;-)


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.