Lukáš Kotek: Občasník

Jaká je Fedora 21?

(nové vydání linuxové distribuce přináší změny)

Lukáš Kotek - Čt 25 prosince 2014 - linux, open-source

Nebudu zvlášť dlouze rozebírat jednotlivá specifika a vlastnosti aktuálního vydání (začátek prosince), zdržím se spíš u hlavních dojmů, které jsem z aktuálního vydání (a v něm obsaženého software) získal. Na úvod tedy spíš stručně. Fedora 21 (vysoké číslo je dáno už více než desetiletou historií) přináší rozdělení edic na Worstation (o níž je zbytek příspěvku), Server a Cloud. Lze za tím vidět určitou snahu o zaměření se na určité cílové skupiny. Jakkoliv Fedora dlouhé roky patří mezi nejpoužívanější distribuce, tak na vrchol (co do používanosti na desktopu) si pravděpodobně nikdy nesáhla. Určité zúžení zájmu vítám, vize Fedory jako nástroje pro práci (kde se pod slovem práce bude skrývat důraz na slovo jiné — vývoj) se mi líbí. Nástroje jako DevAssistant (který na první pohled sice vypadá jako průvodce pro vytvoření nového projektu, ale opravdu jen na první, jeho funkcionalita je násobně vyšší) jsou první zajímavé vlaštovky v nastoleném směřování. Uvidím dál, za mě zatím dobré.

Prostředí Gnome 3.14 a aplikace v něm jsou velmi příjemně sladěné. Delší dobu jsem používal jako primární prostředí (už kvůli, ehm, „atomovému“ hardware v netbooku) některé z trojice Xfce/LXDE/Openbox. Vůči těmto prostředím nemůžu říct křivé slovo (ostatně i zmíněný Atom jako procesor — svému účelu — dostačuje), Gnome 3 jsem viděl naposledy ve stavu před již hodně verzemi zpět, kdy to přeci jen nebyl zcela dokonalý kus software. Dnes už to neplatí, nástroje jako textový editor Gedit, Nautilus (dnes Soubory), Pitivy (střižna videa), konfigurační utility apod. se chovají konzistentně a intuitivně. Integrované vyhledávání (prakticky mezi vším) je perfektní (jedna z hezkých věcí to byla už dříve, nyní už je až vymazlená). Plus další věc, aplikace, které jsou pro Gnome napsané (jako právě výše zmíněné) řeší elegantně sloučení lišty okna (s titulkem) s dále typicky obsaženým nástrojovým panelem. Výsledkem je úspora místa, elegantní a méně rušivý vzhled při zachování stávající funkcionality.

Ať jen nechválím, třeba mailový klient (či přesněji groupeware aplikace, která se svým pojetím připomíná Outlook) Evolution, komponenta s Gnome silně srostlá, by zasloužila změnu GUI. Výše zmíněné pro nic zvlášť neplatí. Vypadá a chová se jako „moloch“, který však v zásadě co do funkcionality nemá alternativu. Existuje sice klient Geary, který do Gnome zapadá dokonale, ale funkcionality Evolution poskytuje zatím opravdu jen zlomek. (Což na druhou stranu ladí s filosofií celého Gnome — poskytovat jednoduchý a snadno použitelný software. Chceš víc? Doinstaluj si sám.) Co říct, sám zatím zůstávám u Thunderbirdu. Z dalších věcí zmíním, že instalátor by snad mohl mít mírně přehlednější dialog pro rozdělení disku (pokud chcete nechat výchozí rozložení, je vše OK), a  pak poslední zmínka se týká RPMfusion (repozitáře se softwarem třetích stran, který nemůže být přímo zařazen do Fedory, a který není spravován Fedora projectem). Zařazení vývojové větve VLC do něj mě trochu udivilo (má mušky) a také dodávané kodeky tu a tam mírně skřípou, konkrétně nejsou vždy detekovány příslušnými aplikacemi. Na otevření účtu v bugzille zatím čekám, což teď mezi svátky vcelku dává smysl :-)

Další zajímavou vlastností Fedory je nenápadná utilitka „Software“. Je to vlastně ironie, že takovýto nástroj existuje ve Fedoře až nyní. Ironie proto, že linuxové distribuce historicky přinesly (a jsou svázány) s modelem, který je dnes vidět ve formě tisícího a prvního existujícího „appstore“ takřka všude. Modelem, ve kterém existuje centrální sklad (repozitář) aplikací s možností jejich instalace přes vestavěného správce software uvnitř daného OS. Vtip je v tom, že dosavadní správci ve Fedoře (jak GUI, tak pro CLI) nerozlišovaly mezi balíkem samotné aplikace, doplňující knihovnou, balíkem se zdrojovými kódy (a dalších), což vzhledem k tomu, že průměrný linuxový repozitář takových balíků může obsahovat desítky tisíc, mohlo uživatele hledajícího jednu konkrétní aplikaci poněkud zavalit a zahltit. Utilita „Software“ obsahuje pouze do kategorií tříděné aplikace (a dost) s popisem a hodnocením. Jedná se tak o elegantní fungující „appstore“ v duchu např. konkurenčního Ubuntu. Jakkoliv Fedora nyní více cílí na užší skupinu uživatelů, paradoxně je v aktuální verzi citelně přívětivější i pro ostatní.

Šlo by pokračovat dál ve výčtu vlastností, ale ty hlavní asi padly. Fedora s Gnome 3 je rychlým a celkově dobře provázaným systémem. Není to nicméně systém, který byste chtěli nasadit na netbook (provozuji na notebooku s Core i5 první generace), spuštěný Gnome Shell (základní rozhraní celého systému) si bere cca 350 MB operační paměti. Čili pohodlné prostředí za ještě rozumné nároky, které v roce (ještě stále) 2014 zvlášť nebolí. Přemýšlíte-li o nasazení, řeknu jen, že je to jeden z prvních systémů, který se dá rozumně používat ve stavu „tak, jak je“. Ano, i tady musíte provést základní konfiguraci, ale není to nic strašného, pokud nepatříte mezi skupinu lidí, která musí vše lámat vůči obrazu svému (ano, přiznávám se). Suma sumárum bude zajímavé sledovat další vývoj, já jsem spokojený.


© Lukáš Kotek 2004–2023. Proudly powered by pelican & python.